Landgoed Pineta Tilburg

Landgoed Pineta, vrijheid als een way of living

Landgoed Pineta Tilburg

U bereikt landgoed Pineta via de brede oprijlaan aan de Bredaseweg, de stijlvolle verbindingsweg tussen Tilburg en Breda. De bijzondere ligging en de goede bereikbaarheid van het landgoed zijn specifieke pluspunten van deze locatie.

Outdoor living

Het landgoed biedt een unieke woonomgeving voor mensen met feeling voor het buitenleven. Het is een belevenis en een voorrecht om in deze gezonde omgeving te mogen leven, in de natuur die dit landgoed biedt, met prachtige flora, fauna, ruimte en complete privacy. U leeft hier midden in de natuur en geniet tegelijkertijd de gemakken van de aangrenzende stad.

Details van landgoed Pineta

Tussen twee hoge penanten met sierlantaarns, bevindt zich een fraaie smeedijzeren poort; deze markeert de toegang tot de prachtige oprijlaan. In het seizoen wordt deze geflankeerd door een wit laken van lelietjes van dalen, met rechts een bosrand. In het parkachtige voorste deel van het landgoed bevinden zich vele bomen, waaronder een centraal geplaatste beuk, een acacia en volgroeide wallen rododendrons.  In het open veld is ook een vlaggenmast geplaatst. Ook de achterzijde van het perceel, de kant van de Gilzerbaan, biedt toegang tot het landgoed.

 • Carport

  De oprijlaan heeft ter hoogte van het woonhuis een houten carport.

 • Bron en beregeningssysteem

  Het terrein heeft een eigen bron en is voor een deel voorzien van een beregeningssysteem, met slangen en sprinklers. Het werkt op een zuigperspomp.

 • Houtopslag

  Op het terrein is een grote houtopslag aanwezig. Het eigen bos levert meer dan voldoende hout voor stoken op hout als verwarmingsbron.

 • Speelweide

  Op de plek van het voormalige boswachtershuis en de voormalige moestuin, is nu een open plek in het bos. Bijvoorbeeld heerlijk als speelweide.

 • Kas – stenen schuur – ren

  Vlakbij deze plek is een laantje met frambozenstruiken en appel- en kersenboompjes. Hier ligt ook een glazen tuinkas met daarachter een ‘ binnenplaats’ met een stenen schuur van ongeveer 4×4 meter en een dubbele deur. Hiernaast ligt een kippenren.

Fraaie huidige staat van onderhoud

De huidige eigenaar studeerde aan de Universiteit van Wageningen tuinbouw en bosbouwkunde en werkte als topdiplomaat (was landbouwraad van het Ministerie van Landbouw in het buitenland). De huidige staat van landgoed Pineta is te danken aan zijn visie op het ontwikkelen en behouden van natuur en zijn activiteiten ten aanzien van het onderhoud. Periodiek koos hij voor het teruggaan naar de natuur om de unieke biotoop zijn kans te geven. Vervolgens focuste hij op een actief onderhoud.

Tuinarchitect W.F. Maréchal

Het ontwerp van het bos- en padenplan en parklandschap werd begin 1900 ontworpen en onder zijn leiding gerealiseerd door de vermaarde tuinarchitect W.F. Maréchal uit ‘s-Hertogenbosch. Het is een gevarieerd ontwerp met veel meanderende wandelpaden. Zie slingerpadenplan bij Foto’s.

Vitaal bos

U treft op het landgoed een enorm vitaal bos aan met slingerende lanen en paden. Aan het fantastisch goed onderhouden landgoed zijn in de laatste decennia veel bomen toegevoegd.

Landgoed Pineta Tilburg

Oprijlaan

Bij het brede en hoge smeedijzeren hek gaat u de oprijlaan op. Deze leidt u na zo’n 100 m naar de bungalow aan de parkzijde van het landgoed. Eerst ziet u rechts de houten carport; links – bij de majestueuze linde en Hollandse eik – ligt de bungalow.

Bungalow

Op landgoed Pineta staat een royale bungalow. Deze is tevens geschikt voor dubbele bewoning. Bekijk hier meer informatie over de bungalow.

Aanvragen bouwvergunning

Het aanvragen van een bouwvergunning voor een extra woning op het landgoed behoort tot de mogelijkheden. De makelaar informeert u hier graag nader over.

Voordelen van NSW Status

Het landgoed van 94.665 m² met hierop de royale dubbele bungalow en een bouwblok is gerangschikt onder de Natuurschoonwet 1928. Hierdoor zijn er bijzondere regelingen met voordelen van toepassing voor erf- en schenkbelasting, overdrachts- en vennootschapsbelasting, inkomsten- en gemeentelijke belastingen waaronder WOZ. Daarbij bestaat een subsidieregeling voor bosaanplant.

Er is een zeer aantrekkelijke mogelijkheid voor bosonderhoud door een bosbeheerder die bekend is met het onderhoud van landgoederen en specifiek met Pineta. Hierover informeren wij u graag nader.

Vraagprijs

Op aanvraag.

Aanvaarding

In overleg.